A tündöklő hajkorona titka

Egészség, frissítő, Hajápolás, Hidratáló, Natúrkozmetikum, Szépség, szérum, Tápláló

A tündöklő hajkorona titka

A hajápolás általában kimerül abban, hogy használunk sampont, balzsamot, esetleg alkalmazunk még egy harmadik dolgot, mondjuk egy kifésülő sprayt, hajvégápoló olajat, hajpakolást vagy hajformázáshoz hővédőt. Ez így nagyon is rendjén van, hiszen tisztítjuk és hidratáljuk hajkoronánkat, amire szüksége van. De nagyon fontos dolog, hogy ezzel a rutinnal, csak hajszálainkat ápoljuk, és ennél a képlet sokkal bonyolultabb.


Fontos kihangsúlyozni, hogy hajszálaink hajunk élettelen részét képezik, és azt hiszem már sejthető is, hogy miért végzünk félmunkát, ha csupán hajszálaink ápolásával vagyunk elfoglalva. Hajunk élő részei fejbőrünk, illetve hajhagymáink. Egy hajhagyma életciklusa három fázisból áll: fejlődés-növekedés (Anagén), mely egy 2-5 éves időszak, köztes szakasz (Katagén), mely körülbelül 3 hónapot tesz ki, és a szintén 3 hónapos fázis, az elhalás (Telogén). Az egészséges haj körülbelül 6%-a van az elhalás szakaszában, az elhalt hajszálat, új hajszál váltja fel. Tavasszal és ősszel, ez lehet akár 10% is, ami teljesen normális, ám ha 15-20%-ra megugrik az elhalás szakaszában lévő hajszálak aránya, az komoly problémára utal. Egészséges hajról akkor beszélünk, ha hajszálaink életciklusa 2-5 évig tart, az elhalás fázisában lévő hajszálak aránya 6-10%, és hajhagymánk mérete hajszálunk vastagságának duplája.
Kerüljünk képbe hajunk felépítésével

Mit tehetünk azért, hogy hajunk egészséges maradjon?

Hajunk élő részét is ápolnunk, tisztítanunk kell, fejbőrtisztító alkalmazása után használjunk magas minőségű natúr hajápolási termékeket. Megfelelő fejbőrtisztítással hosszú távon, akár meg is hosszabbíthatjuk hajszálaink életciklusát, hiszen a tiszta szőrtüszőnyílás lehetővé teszi a megfelelő oxigénellátást, elősegítve a haj növekedését. Mindemelett nagyon fontos az egészséges táplálkozás, hiszen a belső egyensúly a hajápolásnál is elengedhetetlen. Fejbőrünk természetes védőrétege a baktériumflóra, egészséges életmód mellett végzi legjobban a dolgát. A baktériumflóra felelős a faggyúképzésért, a faggyú fejbőrünk természetes antibiotukima.

Így tisztítsd fejbőröd:

Válassz kifejezetten fejbőr tisztítására alkalmas terméket, erre speciális termékre van szükség, és nem samponra, mint már korábban írtam, ezt a sampon előtt kell alkalmazni. Enyhén savas kémhatású legyen ez termék, hiszen bőrünk pH értéke 5,5, így fejbőrünk tisztítójának is ilyen értékűnek kell lennie, különben felborulhat a fejbőr normál savassága. Fejbőr tisztítására nem jó az, ami habzik, hiszen ha egy termék nagyon habzik, azt jelenti, hogy sok felületaktív anyagot tartalmaz, ami a bőrre negatív hatással lehet. Kismértékben legyen bőrradírozó hatású, hogy segítse a szennyeződés és a leváló hámsejtek eltávolítását. Ezeknek a termékeknek az alapanyaguk általában növényi és esszenciális olajok, és fontos kihangsúlyozni, hogy fejbőr tisztítására csakis 100%-ban növényi terméket szabad használni, mert ezek a leghatásosabbak.

Zsíros hajjal, korpásodással, vagy hajhullással küszködsz? Lássuk hogyan alakulnak ki ezek a problémák, és mi lehet rájuk a megoldás!

Kezdjük a zsírosodással. A zsírosodás számos negatív következménnyel járhat, vezethet például hajhulláshoz, gombásodáshoz, vagy a pH érték felborulásához. Sajnos a túlzott faggyútermelés gátolja a hajhagyma oxigénellátását is, és lassítja, vagy megállítja a növekedést. Ha már naponta mosol hajat, az már nagyon nem jó, két hajmosás között legalább 2-3 napnak el kell telnie, de minél több nap telik el (de maximum 1 hét) két hajmosás közt komfortosan, annál jobb a helyzet. Fejbőrünk akkor zsírosodik, ha túlnyomó részt zsíros ételeket fogyasztunk. Ilyen egyszerű 😊 Ugyanilyen egyszerű lehet a megoldás is, hosszútávon törekedjünk arra, hogy ne fogyasszunk túl sok zsíros ételt. Nem csak a húsok számítanak zsírosnak, hanem a magas zsírtartalmú tejtermékek is. Ha nagyon szereted ezeket az ételeket, akkor törekedj zsírszegény formában fogyasztani őket, vagy a kevesebb néha több elvet követve, nem is kell zsírszegényt választani, csupán figyelj oda a mértékre.

Mi a helyzet a korpásodással? A korpásodás előzménye a zsírosodás, ugyanis egy természetesen előforduló gomba, amely eleve megtalálható felbőrünkön, a zsírosodás miatt elszaporodik, ugyanis ő faggyúval táplálkozik. Ha minden rendben van, ő is tudja végezni a dolgát, ahogy kell neki, de ha felborul a rendszer, sajnos ő is megzavarodik. Tehát a pityrosporum ovale nevű gomba leredukálja a faggyút, ezáltal fejbőrünk szárazzá válik, és egy száraz bőrhámlást indít el, amely maga a korpa. Ilyen esetben kezdjük el felbőrünket ápolni, hidratálásra van szüksége. Használjunk növényi olajokat, kíméletes sampont, és hipp-hopp elfelejthetjük ezt a problémát. Természetesen más egészségügyi problémák miatt is korpásodhat fejbőrünk, de az esetek többségében így történik 😊

A legkellemetlenebb probléma a hajhullás, melynek számos oka lehet: Szervi megbetegedések, nem megfelelő higiénia, stressz, egészségtelen táplálkozás, évszakváltozás, hormonális problémák, szeborreás fejbőr, vagy nem kezelt zsírosodás következménye. Elsősorban hajhullás kialakulásánál vedd figyelembe, hogy a fent felsoroltak közül mi jöhet szóba, és kezeld helyén a problémat. A felsorolt problémák közül kiemelném az évszakváltozást, hiszen nagyon kevesen tudják, hogy a kontinentális éghajlat hajunk ellensége lehet. Minden évszakváltásnál érdemes egy tápláló kúrát alkalmazni, a legelterjedtebb módszer a hajpakolás, illetve különféle tápláló olajok használata.

Figyelj oda hajkoronádra, és biztosítsd a megfelelő tisztítást és ápolást számára, évszakváltáskor nyújts számára extra táplálást. Ügyelj táplálkozásodra, engedd útjára a stresszt, és nem csak hajad fogja meghálálni 😊

Kísérd figyelemmel webshopomat, ugyanis hamarosan elkészül fejbőrtisztító termékem!

Tekintsd meg hajápolási termékeimet, melyek hozzájárulnak hajkoronád szépségéhez és egészségéhez:

natur-sampon
Natúr sampon 250 ml

hidratalo-hajbalzsam
Hidratáló hajbalzsam 250 ml

kreatinos-taplalo-hajpakolas
Keratinos Tápláló Hajpakolás 100 ml

kreatinos-taplalo-hajpakolas-200ml
Keratinos Tápláló Hajpakolás 200 ml

miracle-szerum
5+1 Miracle serum 30 ml

 

Fejbőrtisztító hamarosan...😊