Amit még nem tudtál a Shea vajról!

Egészség, Hidratáló, Natúrkozmetikum, Ránctalanító, Shea vaj, Szépség, Tápláló

Luxustermék, csodaszer, egzotikus krém, gyógyír mindenre, ránctalanító, és még sorolhatnánk mennyi jelzővel illetik ezt a nagyszerű alapanyagot. Valaki próbálta már, valaki használja, valaki még csak hallott róla, de az biztos, hogy ma már szinte az egész világ tud a Shea vaj létezéséről, azt viszont kevesen tudják, hogy honnan származik és miért is annyira különleges.

Honnan származik a Shea vaj?

A Shea vaj eredetileg Afrikából származik, egy bizonyos karitéfa (érdekesség: karité jelentés élet) dióra emlékeztető terméséből állítják elő, melynek csupán 10%-a tartalmazza a csodavajat. Manapság már a világ más, a növénynek kedvező éghajlatú területein is termesztik a „Shea-fát”, mint például Brazíliában vagy Szudánban.

Mely összetevőknek köszönhetően tesz velünk „csodát”?

Természetesen a fent felsorolt hatásokat a kivételes és értékes összetevőinek köszönhetjük. A Shea vaj A, E és F vitaminokban gazdag, melyek antioxidáns vitaminok, és elősegítik a keringést, és az egészséges bőrsejt növekedését. A linolsav, palmitinsav, sztearinsav és olajsavak hozzájárulnak a bőrön található olajok kiegyensúlyozásához.

A triglicerid tartalma, mely a dió zsíros része, táplálja és kondicionálja a bőrt, és nem utolsó sorban, viaszos része megköti vizet. Íme a sok-sok alkotóelem, melyek révén a Shea vaj az egyik legértékesebb vaj lett a natúr kozmetikumok világában. De ténylegesen mi mindenre orvosság a Shea-vaj?

Pontosan milyen problémákra használhatjuk a Shea vajat?

Avagy a Shea vaj rejtett tulajdonságai!

A legfőbb és legismertebb hatása a hidratálás, így a száraz bőrre tökéletes megoldást nyújt akár arcon, ajkakon, kézfejeken vagy száraz hajon. Ellentétben a legtöbb dióval szemben, a karitéfa diója alacsony fehérjeszintjének köszönhetően a tudomány jelenlegi állása szerint nem okoz allergiát, így szinte minden bőrtípuson alkalmazható.

Kevesen tudják, hogy gyulladáscsökkentő hatással is bír, így pattanásos bőr, égési sérülés, sebek, rovarcsípés vagy ekcéma kezelésére is használható. Ránctalanítóként is emlegetik, ugyanis linolsav-, palmitinsav-, sztearinsav- és olajsavtartalma megakadályozza bőrünk kiszáradását, ezáltal simább arcbőrt biztosít számunkra, anélkül, hogy eltömítené pórusainkat, vagy zsírossá tenné bőrünket.

Természetes védelmet nyújt kis mértékben UV sugárzás ellen, ugyanis körülbelül 6 faktoros fényvédelemmel rendelkezik.

Elősegíti a természetes kollagéntermelést, így hegek, illetve szemkörnyéki ráncok kezelésére is alkalmazható. Mivel segíti bőrünk rugalmasságát, terhességi striák megelőzésére is tökéletes.

Jómagam is fantasztikusnak tartom a Shea vajat, és bele is csempésztem néhány termékembe, vess rájuk egy pillantást:

 

Források: